Després d'anys pensant en fer ratafia, aquest any ha estat el definitiu. Ajudat per l'empenta d'algún dels membres de Catbolet, m'he acabat animant.
La recepta per fer ratafia la podem fer a través d'aiguardent o anís sec (barrejant-hi sucre per reduïr alchol) o anís dolç (no caldrà sucre). Les nous verdes i l'herba de St Joan seràn ingredients imprescindibles també.
A partir d'aqui ho podem especiar amb flors, plantes, fruites, arrels, espècies .... un munt de coses. D'aqui en surt el secret per obtenir una bona ratafia.
Tal i com marca la tradició, la ratafia es fa per Sant Joan, que és quan totes les herbes han florit i quan les nous ja s'han fet verdes. Un cop feta la barreja, ho deixem a sol i serena durant 40 dies, important anar-ho barrejant de tant en tant, i també important que la garrafa noti els canvis de temps, entre el sol, de dia, i la fresca de la nit. A partir d'aqui, ho deixem en un lloc fresc fins desembre per tal que el temps la millori.
En el meu cas, he utilitzat 2 litres d'anís dolç, quan acabi el sol i serena de 40 dies, ho colaré i els reservaré. Agafaré un altre litre d'anís i tornaré a fer 40 dies més de sol i serena amb les espècies que hauràn quedat. Finalment colaré i ajuntaré amb la garrafa dels 2 litres.
No espero una gran ratafía, això sí, que es pugui beure, si més no, ben freda en plan xupito. El que si espero, és aprendre'n, ja que quan arribi l'hora del tast, podré treure conclusions a través dels aromes per poder fer una recepta millor l'any vinent.
A continuació exposo totes les espècies que composen la meva recepta. El resultat d'aqui uns quants mesos.
Una branca de timó
Un parell de fulles de llaurer
Una mica de tarongina
Una branqueta de salvia
Una branqueta de romaní
Un grapadet de puniol
Un trosset de pell de taronja
Un trosset de pell de llimona
Un parell de fulletes d'oregan
Unes 7 o 8 nous verdes tallades
Una nou moscada trossejada
Una branqueta de menta
Unes fulles de Marialluisa
Una mica de malva rosa
L'imprescindible herba de Sant Joan
Uns quants grans de cafè (8 o 9)
Un pessic de fonoll
Una mica de flor de tei
Un parell o tres flors de magraner
Una branqueta d'espígol
Una mica de cua de cavall
Un petit polsím de comí
Una branca de canyella
Unes quantes flors de camamilla
Una branqueta d'olivera
Unes quantes boletes de ginebró (8 o 9)
Introdueixo totes les espècies dins d'un recipient amb 2 litres d'anís dolç
Barrejar-ho bé i a sol i serena durant 40 dies on ho anirem barrejant a diari
Al cap de 3-4 dies la barreja es va enfosquint, gràcies a les nous verdes
Apa quina ratafia!! així ben fresqueta em prendria ara mateix un gotet. Quins colors més macos abans de que es torni fosca. Ja explicaràs quan la tastis.
ResponEliminaSalut!! ;)
Si surt bona ja et convidaré, n'he fet 3 litrets. Tot un experiment però en tenia ganes. A falta de bolets, caminar o experimentar D)
ResponEliminaFins ben aviat!
Té bona pinta, deixa'm dir-te només un parell de coses: si les anous les esclafes enlloc de tallar-les treuen millor l'essència i el pot és millor tapar-lo amb una gassa lligada perquè respiri bé, sinó et pots trobar que l'alcohol fermenti i et quedi una ratafia només bebible pels més valents.... tot i que potser el tap de suro també va bé...
ResponEliminasort!
Merci pels consells Núria, llàstima que les nous ja és massa tard per xafar-les, però tindré en compte el consell de la transpiració, el suro ja transpira, però ho fa però menys que una gassa és clar.
ResponEliminaÉs una experiència de la qual n'espero aprendre.
Ah, tot un plaer tenir-te per aqui!
Salut !