29 d’agost 2011

PIC DE COMA EXTREMERA - TOSSAL BOVINAR - PIC ESTANYONSAlçada Màxima: 2841m

Alçada Mínima: 2115m

Temps empleat: 6h contant parades

Distància: 11,73 km

Desnivell + : 843m

Desnivell - : 769m


Per fi tornem a cotes elevades. Vaig planificar l'excursió a conciència, però no va poder ser com havia planificat, ja que al migdia per dinar, hi havien compromisos familiars que ens retallava hores de ruta.


Un cop guanyada gairebé tota l'alçada, ens passejem durant hores pels lloms i crestes de la cara sud que fan frontera amb Andorra, assolint diversos cims i sense deixar d'observar la cara nord de les muntanyes per la part Andorrana, amb les seves caigudes abruptes i arestes punxagudes. Tot un panorama salvatge de la millor alta muntanya.


Era una de les poques zones que tenia pendent de fer de la Cerdanya catalana (la que em queda més aprop de casa) i en tenia moltes ganes, a més havia llegit que el track era poc concorregut. La ruta, sense cap sender marcat i camí fresat, però amb una orientació molt lògica i senzilla de seguir.


Va quedar pendent el tram que enllaça la Tossa Plana de Lles fins el Port de Setut, tot completat amb una cresta que cal parar atenció.


Sortim del Refugi de Pradell, prop del Refugi de Cap del Rec a Lles de Cerdanya. Una visibilitat excel.lent, una temperatura formidable i gens de vent. Observem vistes de la Maladeta, massís de la Pica d'Estats, Comapedrosa ... El dia perfecte !
Track circular del dia


Començem la ruta enmig de prats dirigint-nos cap al Clot de Setut

Comença a sortir el sol darrera les muntanyes de la cara nord
Molts pins enormes morts durant el primers km's. Feien el paisatge molt millorAlguns rovellons en zones de pins joves, tots per això passats per la calor. Estava bastant secGuanyem alçada a través d'un torrent. Mirant cap al sud, els plans de Cantabrà a la part inferior. El Cadí a l'esquerra i el Monturull a la dreta

A l'esquerra i mirant cap al nord s'alça imponent el Tossal Bovinar (2841m), el pic més alt del diaArribem a la Bassota de Setut, un trosset més de pujada i arribarem a l'estanySorprenem un munt de marmotes només arribar a l'estany de Setut

L'estany de Setut, al fons el Port de Setut que guanyarem després de superar una fortíssima pendent

Bon lloc per donar-se un bany, hi havien trossets que feia com petites platjes. Llàstima no haver-lo trobat cap al migdiaComençem a pujar el Port deixant enrere l'estany amb el Cadí al fonsConsiderable pendent, uns 200m de desnivell + amb poquíssims metresUn voltor sobrevolant-nos ben aprop, sense estar-ne gens segur m'atreveixo a dir que és un Aufrany, segons les franjes bi-colors de les alesAssolim el Port de Setut (2696m), veiem la cara oest del seu impressionant pic i tota la cresta que quedarà pendent pel futurCap a l'oest, a l'esquerra el Tossal Bovinar i al fons el Pic dels EstanyonsAmpliació del vessant nord enfocant el final de la Vall del Madriu amb l'Estany de l'Illa, el Refugi lliure de l'illa als peus de l'estany i el Pic dels Pessons (2864m) al fonsTot seguint la carena veiem el Pic de Coma Extremera (2808m)Just abans d'arribar al cimFoto del Tossal Bovinar desde el Pic de Coma Extremera, proper objectiuFoto de parella al Pic de Coma ExtremeraPic de Setut (2867m) i al fons, el cim de la Tossa Plana de Lles (2916m) bastant transitada.
Cap a l'oest, espectaculars vistes de la cara nord del Pic dels Estanyons (2834m)Vistes cap al nord, la Vall d'Incles amb els Estanyons a la part inferiorCrestejant una mica per tal de no perdre les extraordinàries vistes de la cara nordA la part inferior la Rosa puja des de Collada Fonda
Arribem al Cim del Tossal Bovinar (2841m). Vistes cap al sud, a les parts inferiors el Pla de les Someres i el Pla de Cantabrà. Al fons la Serra del CadíEspectacular les arestes de la cara nord

El Pic dels Estanyons (2834m) vist des del cim Tossar Bovinar. Últim objectiu del dia
Pic de Coma Extremera des del cim del Tossar BovinarEspectaculars vistes dels caps de morro que podríen estar perfectament catalogats com a cimsArribem al cim del Pic dels Estanyons (2834m)Vistes cap a l'oest. A l'esquerra el Monturull (2761m) al centre el Perafita (2752m) i a la dreta el Pic del Sirvent (2748m)Fotografia ampliada del Monturull amb Estanys de la PeraFoto de parella al Pic dels Estanyons (2834m)Més vistes des del Pic dels Estanyons. El massís de la MaladetaAlt de Comapedrosa (2846m), el cim més alt d'AndorraVistes cap al massís de la Pica d'EstatsComençem el descens pel Serrat dels CugotsPic dels Estanyons (al fons) que deixem a les nostres esquenesDurant la baixada el Cadí sempre davant nostre, paisatge estiuenc on les pastures predominenUna papallona, fauna local. La zona n'estava farcida

2 comentaris:

Amalia ha dit...

No pareu! quina enveja conèixer tan bé el terreny, els pics, els estanys, jo vaig més que perduda.
Marmotes!! quina sort! us van deixar apropar-vos una mica?.
Els roves secs? ai ai ai, que plogui ja! aquest dissabte volem sortir però quasi que millor anem a passejar sense cap pretensió.
Veig que comences a fotografiar papallones :)

Carles Gutiérrez ha dit...

Merci Amalia ! Jo sempre he dit que per conèixer bé els pics s'ha de pujar-hi, l'esforç fet fa que quedi a la memòria tant el nom com la localització.
Veiem marmotes tot sovint, no és fàcil enganxar-les bé, aquesta de la foto estava a uns 15metres, vaig utilitzar el zoom ;)

Papallones ?????? jajajaja !! en vaig veure d'impressionants, vaig empaitar-les però res de res, la que veus també esta feta amb zoom pero ni comparació amb les teves.

Haurem d'estar atents als bolets que d'aqui poc comença la festa !!!

Abraçades !