31 de juliol 2012

ELS EMPEDRATS, ALT BERGUEDÀ


Alçada mínima: 968m
Alçada màxima: 1790m
Temps empleat: 4h30m contant parades
Distància: 9,67km
Desnivell + : 861m
Desnivell - : 861mFeia molt temps que no anava als Empedrats. El cop que vaig anar-hi veniem de fer la travessa des de Coll de Pal i al quedar al final del recorregut, estavem tant cansats, que no varem poder gaudir-ho en condicions.

Aquesta vegada hem pujat per la Boixassa, en direcció Coll de Pendís, i sense arribar-hi, hem canviat de vall, baixant fins al refugi de Sant Jordi, on hem desfet el recorregut passant pels Empedrats.
Els Empedrats és un camí que va paral.lel al Torrent de Pendís, formant gorjes, cascades i piscines naturals espectaculars. El torrent s'ha d'anar travessant, ja que el propi camí, busca els millors passos.

El plat fort dels Empedrats, és el "bullidor de la llet", una cascada natural que cau a gran presió i forma un gran bullíci. En aquesta ocasió, i degut a la sequera que estem patint actualment, no baixava aigua per la cascada. Sens dubte, per primavera tornarem a visitar la zona que de ben segur estarà espectacular.

Un dia genial, amb molta calor i sol desde primeres hores. El refugi de St Jordi, recentment restaurat, ha quedat genial.
Una altra excursió a la meva terra, aprop de casa i amb bones vistes del vessant NE del Pedraforca i del Comabona. Una zona amb un munt de possibilitats.Mapa circular del recorregutInici del camí amb el Comabona al fons El Parc Natural ofereix un munt d'itineraris que enllaçen per totes bandesA mesura que anem guanyant alçada s'amplien les vistes. El Pedraforca imponent per la seva cara NEZoom cap al Comabona (2547m)La Serra d'Ensija


Mirem cap al sud amb zones amb boires a les fondalades


Comabona amb la Roca de la Moixa (2050m) a la dreta en primer terme


Hem arribat al Coll de Galligans, se'ns obren vistes cap al NE, veiem Penyes Altes (2279m) i la Tossa d'Alp (2536m) al fons


Zoom cap a Penyes Altes de Moixeró el la Tossa d'Alp amb el refugi de Niu d'AliguesBaixem en direcció al coll de Vimboca al qual no arribarem. Al fons a l'esquerra hi ha el Coll de Pendís


Veiem l'inici de l'itinerari que parteix de Coll de Pendís i que enllaça les Serres de Moixeró i Cadí


De baixada cap al refugi, trobem parets amb formes curioses, marcades com a via d'escalada


El restaurat refugi de Sant Jordi (1565m)


Des d'aqui itineraris en totes direccions: Berguedà, Cerdanya, Moixeró, Cadí ....


El camí de baixada als Empedrats, enmig d'enormes boixos, avellaners, faigs i algún pi


Entrem a la zona dels Empedrats, en época de sequera. Per sort encara baixava aigua pel torrent de Pendís


Les imatges demostren la bellesa de l'entornUna mica de fauna no podia faltar-hi


Arribem al Bullidor de la Llet, una mica trist sense gota d'aigua ... Punt de visita obligada a la primavera següent

Els últims trams enmig de bones rectes a cobert del sol per la frondosa vegetació de la zona