21 d’octubre 2012

CAP DE SETMANA DE ROVELLONS I LLANEGUES



He començat els últims dies de vacances d'enguany. He estat de sort i sembla que vaig encertar en el moment d'escollir-les. Per treure'm una mica la falera, he començat amb tres dies seguits al bosc, despertant-me ben d'hora al matí i acabant el dia tant o més cansat que les llargues i dures jornades de trekking per les alçades, que ocupen el meu temps lliure fora de la temporada de bolets.

El balanç ha estat espectacular, molts bolets collits, moltes hores rondant pel bosc, posant-hi tant el físic com els sentits. Perquè anar a bucar bolets és molt més ajupir-se per collir-los: és creuar moltes muntanyes, molts vessants, pujar costes i baixar-les sense cap camí, controlar alçades in-situ i orientació de les carenes, guiar-nos per la nostra intuició per poder-nos ubicar.

Poder controlar totes aquestes variables, ens ajudarà a saber interpretar el bosc, perquè el millor boletaire no és el que camina més, és el que sap interpretar millor el bosc un cop inmers dins d'ell. Aquesta, és la conclusió que m'han donat tants anys d'experiència.

Els protagonistes han estat el rovelló i la llenega negra. Els boscos preciosos després d'aquesta regada tant generosa d'aquests darrers tres dies. Resalten els colors, es fa més fàcil descobrir els bolets. Les cotes es mouen sobre els 700m-1300m, les temperatures són molt bones, potser massa per l'época que ens trobem. Tant bones, que encara els haurem de buscar en les vessant obagues i les fondalades. D'aqui uns 10 dies, calculo que començaran a treballar els soleis a cotes mitjes de pirineu i pre-pirineu, i les bagues de les cotes més pre-litorals i litorals. S'haurà d'anar seguint l'evolució per saber el moviment de les espècies arreu.

Demà convindrà descansar, les mans ho demanen, estan plenes de talls i punxes. És el preu que paga el cos per collir tanta llenega, però ús ben asseguro que ben s'ho val.
De moment i a l'espera de com probarà l'aigua caiguda, la cosa esta anant bé.



Rovellons de l'espècie Lactarius deliciosus












Segon tribut a la llenega negra (Hygrophorus latitabundus)




















































Collites del cap de setmana


Collita de rovellons entre tres


Collita de llenegues negres en solitàri (dues cistelles)















Pizza de rovellons que ja feia temps que volia provar. Molt bona, la veritat

2 comentaris:

Amalia ha dit...

Ets el rei, Carles, no pares!! ja en saps agafar-te bé les vacances eh?
Enhorabona un cop més.
Fotos molt maques, les dels roves sobre tot.
Amb la gana que tinc a aquestes hores a la feina, aquesta pizza és un patiment!!!!
Felicitats!!

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Merci Amalia! He estat molt de sort encertant els dies, encara no m'aclaro massa amb la càmera, veig que no duia el flaix però les d'ahir van quedar molt millors, ja les penjaré properament.

Demà anem amb la Rosa a buscar rovellons, espero que s'ho passi bé, diu que quan no en troba s'aburreix :)
Aviam si t'animes tu a fer alguna sortida, que pel Montseny ja començen a treure el cap. Segur que hi tens bons racons.

Abraçades!