01 de maig 2010

ELS MOIXERONS, EL TRESOR DE LA PRIMAVERA

Les moixeroneres ja treballen. Per fi arriba l'espècie que conjuntament amb el boletus (cep) més m'agrada: els moixerons (Calocybe Gambosa)

El moixeró és un bolet especial que neix a les moixeroneres. Aquestes prenen forma en els prats on no es conrea, en els quals, neixen les flors i l'herba lliurement, tanmateix aquests prats són pastura pel bestiar.

El moixeró primaverenc té molt de gust i és un dels bolets més perfumats. El fet que sigui molt millor que el moixeró de tardor i que només en neixin unes 3 setmanes a l'any fa que per a mi sigui el bolet més esperat.

Per coneixer les moixeroneres s'ha d'emplear molt i molt de temps. Quan l'herba és baixa els moixerons es veuen més facilment tot i que la moixeronera encara no marca bé, però quan l'herba és alta s'ha de palpar la terra tot seguint la moixeronera que d'aprop no és tant fàcil. Tots aquests fets, sumant-hi la difícil memorització de les moixeroneres, fa que per a mi la cerca d'aquest bolet sigui tot un art.

Molts són els secrets que envolten aquest bolet, alguns d'ells, com no escuar-los al lloc trobats, tapar bé l'herba un cop collits... fan mantenir el secret de la zona.

Les corrioles, carreretes, camasecs... (Marasmius Oreades) acompanyen els moixerons en aquesta època i els seus hàbitats són molt semblans tot i que abunden molt més.

Aqui va un bon reportatge d'aquest bolet que tant m'apassiona



Moixerons i moixeroneres

















Més moixerons i corrioles







Les collites




Moixerons al plat



2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estaban de collons , per dir-ho fí
Grácies Rosa , Grácies Carles.
Disfrutarlos menjant va eser un autentic plaer digne de els Deus.

Lluis i Montse

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Merci Lluís i Montse, és tot un plaer poder-los compartir amb gent com vosaltres. Aviam si en seguim collint!