28 d’octubre 2010

UN GRAN ANY PER LA LLANEGA NEGRE

Després de la meva última setmana de vacances, toca fer un balanç positiu. Un any més, he tingut sort, de que la setmana escollida fos genial en quan a proliferació de bolets.

Arribant a finals d'octubre, les temperatures encara són bones, pocs dies ha glaçat. El vent posterior a les plujes ha espatllat el creixement a moltes zones, s'han de buscar zones obagues i arraserades del vent. Això canviarà d'aqui pocs dies, el fred ja ha fet presència i properament seràn els terrenys soleis els més buscats.

Pel què fa a balanç de temporada, per mi i les zones on circulo ha anat genial com sempre. Aquest any els bolets han arribat a partir d'octubre, quin món! L'any passat a les mateixes dates ja no hi havien bolets als llocs que freqüento.

Com a fet destacat, ha estat un any més que bo per la Llanega negre, per a mi la protagonista. Un bolet gastronòmicament parlant, exquisit i pel buscador molt preuat. Trobar una llaneguera plena o anar a visitar-la ja coneixent-la és un fet molt especial.

Rovellons, ous de reig, cama-grocs, fredolics, llengues de bou, llanega blanca, rossinyols, carlets, trompetes de la mort... la temporada també força bona. Algunes d'aquestes espècies els hi tocarà properament el seu període ja que són més tardanes.

Com a punt negre de temporada, menciono el cep. Ha estat una temporada bastant fluixa, només se'n salva el mes de juny, tot i que per la calor la majorien eren insalbables per culpa dels cucs.

És un dels bolets que ben poca gent ha trobat durant octubre. Qui sap si amb el que queda de temporada hi haurà algúna sorpresa!

D'aqui res, entrarem al novembre, si no canvien les coses, les meves sortides seràn a cotes més baixes, Montseny, Guilleries, Montnegre (trompeta de la mort, bolet pendent), l'Estany... els bolets i arriben més tard i no conèc res.

Per tant, per a mi serà época de descobriment i inspecció a fi de poder trobar llocs que allarguin les meves temporades fins ben avançat novembre.




Grans esteses de cama-grocs o rossinyola de pi (Cantharellus lutescens)


Els rovellons sempre presents en aquest tipus de boscos




La llanega negre (Hygriogirys latitabundus). Es mereix un bon reportatge !








La llaneguera, el gran secret d'aquest bolet









Les collites, totes entre tres boletaires, la del passat dia 21 d'octubre




Collita del 23 d'octubre