09 de novembre 2010

L'ALT PIRINEU, ESCLATEN ELS ROVELLONS A PLE NOVEMBRE

Divendres ens trucavem amb el Sergi, tenim la zona decidida però no el lloc concret. Dimecres hi havien anat amb el pare i havien deixat rovellons petits.


Tant sols sortien als llocs soleis, on toca el sol tot el dia. La cota bastant alta (1200m-1400m), i les avançades dates en què ens trovem, feia que els bolets aprofitessin bé les humitats de la nit i que neixéssin als llocs on més tocava el sol.


La primera zona que varem visitar amb pi negre esporàdicament, estava molt pobre. Varem salvar-la al voltant d'un pi on hi havia una rovellonera que havia florit bastant. La segona zona (la que havien visitat dimecres), ben poca cosa, els rovellons no havien treballat i la part vaga no ajudava.


Decidim canviar de zona i anar a provar el cep (pinhicola). Tant sols una desena, volien nèixer, però la zona necessitava aigua ja que el bosc és bastant tancat i costa que l'aigua hi penetri. Almenys en tindrem per una menjada!


Baixant, provem una zona molt bona de rovellons enmig de boscos de pins i estepa. Estava a reventar, hi havien rovellons per tot arreu. M'atreveixo a dir, que era el dia ideal per collir-los. Bona mida i gens corcats. Feia anys que no ompliem junts una cistella amb tant sols 10 minuts. Com més et complicaves la vida més en collies, i és que estava ple d'arços, gaberneres, argelagues i ginebres. També hi havia alguna llanega blanca i fredolic.


Dia rodó, gran collita entre dos, com no passava feia anys. Feia temps que no sortia del bosc tant content, amb el jersei esparrecat, els braços esgarrinxats i amb punxes per tot arreu, fins hi tot a l'esquena. Era la guerra, la guerra de la victòria.


Amb la sortida de dissabte, dóno per completada satisfactòriament la meva temporada, a l'espera d'alguna sortida més d'experimentació a cotes baixes.




Paisatge de tardor de la zona




Moltes Amanites Muscaria per la zona



Els rovellons, els protagonistes






Els ceps (boletus pinhicola)





Llanegues blanques (Hygrophorus gliocyelus)


Imatges dels boscos de pi vell on surten els ceps



El seu aspecte en un dia de boira o plujós, és ben tétric. No passa un any, que visiti almenys una vegada aquest bosc, encara que no hi hagi bolets. Li tinc un apreci especial


Bosc de rovellons amb pi negre jove, el Sergi anava venint


Frecolics (Tricholoma tereum)



Més rovellons



Molts estaven tapats per les característiques fulles de tardor de l'época


La foto d'abans neta de fulles



Les collites










4 comentaris:

Amalia ha dit...

maquíssima l´última foto del cep!

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Merci Amalia, ja que no domino el tema faig el que puc estirant-me pel terra per trobar bons angles!

Les teves últimes són molt bones, tot un repte això de les macros

Amalia ha dit...

No has proposat la foto estupenda del cep pel calendari i mira que és una de les més maques que he vist, carai quina pena!, bé, per l´any vinent.

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Tens raó Amalia! La veritat és que vaig seleccionar amb presses com sempre. Aqui quedarà guardada pels futurs calendaris, és que n'hi ha tantes per triar....