06 d’octubre 2012

INICI DE TEMPORADA PLE DE COLORS I ESPÈCIES



Ja hem entrat a la tardor i han tornat els bolets. Per tant, ara és hora de canviar cims per boscos. Les plujes generals caigudes a finals de setembre, han portat bolets a moltes comarques, i per haver encetat ja l'octubre, són moltes les espècies que podem trobar als nostres boscos.

Hem fet algunes sortides per inspeccionar noves zones, de fet, aquestes són les que han donat millor resultat. A inici de temporada, varem desestimar les grans zones concorregudes, on la collita estava assegurada, per ser fidels als nostres millors racons, sense éxit. Són racons que han donat tantes emocions que mereixen ser visitats, ni que sigui un cop l'any. 
Pel que he vist, puc afirmar que s'han ajuntat varies espècies de cop en diversos hàbitats. S'han vist ous de reig i algun siureny en alzinars i rouredes a zones centrals baixes i al litoral, rovellons i ceps a cotes més elevades i llanegues blanques i negres a cotes mitjanes. A més, els fredolics també han tret el cap amb ganes en algunes zones.

Durant les sortides hem pogut agafar varietat, tot i que en poca quantitat: ous de reig, ceps, rovellons, llanega blanca i fredolic. El bosc comença a demanar aigua, encara hi ha zones que no han començat a florir, estàn esperant més aigua i baixada de les temperatures i s'haurà de seguir.

Actualment m'ha semblat que tot està molt localitzat i en pocs metres passem de tenir el cistell mig ple a tenir-lo buit, per això, cal encertar amb la zona o cal ser hàbil per rectificar abans no se't tiri el matí al damunt. Estem a plena temporada, les collites volen per internet, també els debats on cadascú hi diu la seva, genials fotografies i bones aportacions, sens dubte tot un calaix de cultura micològica que s'allargarà ben bé fins desembre.



Ous de Reig (Amanita Caesarea), en boscos d'alzina i roure. Un bolet difícil de collir amb un període de floració curt. Per veure'n més informació: http://www.bolets.com/bolets.html


















Rovellons amb pinatellades disperses de pi negre i pi roig (lactarius sanguifluus)












Ceps a boscos d'alçada de pi negre vell (boletus edulis)










Fredolics en zones de pins i obres de coníferes (tricholoma terreum)












Llanega blanca, que la podem trobar a zona amb pinars (Hygrophorus gliocyclus)










Resultat de l'última collita, barreja de rovelló, fredolic i llanega blanca

5 comentaris:

Amalia ha dit...

Uoooo Carles, quin començament tan variat! Els ous de reig li donen al bosc un color fantàstic oi? i que bé que queden a les fotos! Els rovellons que has collit es veuen ben macos i els fredolics deu n´hi do! Bon cistell! No vas collir aereus?.
Jo de moment només reigs...però no vaig veure cap aereus a prop...
Moltes felicitats i a gaudir de la temporada!!
Petons grans.

TempsdeBolets ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
TempsdeBolets ha dit...

Gran entrada! Moltes felicitats per les fotos, magnífiques! Aquests ous de reig... com m'agradaria ensopegar-me amb ells algun dia :D Des de http://tempsdebolets.blogspot.com.es/ et desitgem una molt bona temporada de tardor!

Sort i salut!

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Hola Amalia! només varem trobar 2 aereus però un estava tocat. Al final m'haurà faltat temps per anar a voltar per la zona, Berguedà, se n'hi han fet molts. Aviam si ens ensenyes les genials fotos que segur que hauràs fet!
Ara que ja he provat varietat em pica per la llanega negre, aviam si hi ha sort.

Un petonàs!

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Hola David! Ja t'he seguit a catbolet, tens un blog genial, ja t'he agregat i de ben segur t'aniré seguint.
Si ets un boletaire constant, ben aviat acabaràs trobant els preuats ous. No hi ha premi sense esforç ;)
Molta sort per a tu també!