12 d’octubre 2012

EL ROVELLÓ, EL FRUIT ROIG DE LA TERRA



Després de la sortida exitosa de la setmana passada, hem tornat a repetir canviant de zona. El temps de tardor s'ha imposat i les elevades humitats mantenen el terreny moll. Les temperatures s'han moderat i l'actual contrast entre el dia i la nit és bo pels bolets. Les boires que s'amorren a les fondalades ajuden a mantenir aquestes bones condicions. Tot això, ha ajudat que la zona perifèrica on es fan els bolets s'hagi ampliat. Els llocs on les florides ja havien arrencat, segueixen produint i moltes zones que encara estaven per esclatar, ho han començat a fer per aquestes bones condicions.

Així doncs, veient el bon panorama que tenim per davant, hem de decidir la zona a visitar i els bolets que volem cercar. No és fàcil decisió. Ens atrau la llanega negre, sabem que ha sortit en zones localitzades i en minses quantitats, però ens acabem decantant pel rovelló.

Sortim amb un company de feina cap al Berguedà i gaudim com mai. Hem encertat, no només la zona, sino també el pegat. Poques vegades passa, que hagis de marxar del bosc a mig matí, perquè no tens més lloc a la cistella. Erols de molts rovellons junts, tant al solei com al bac i d'una sanesa i fermesa extraordinària. En varem llençar ben pocs. A mig matí, decidim plegar, doncs no portem més cistelles i en tenim més que suficients. Sabem que ens espera tota una tarda netejant-los i preparant-los per conservar.

El lloc era molt concorregut, aquests tres dies de festa ha despertat l'interés del bolet a un munt de gent, animada pels forums d'internet, els programes televisius i l'arribada del punt calent de la temporada de tardor. Probablement hi hagi hagut bolets per a tothom, estem en una bona plena temporada i la meteorologia, ha conseguit girar la truita a la terrible sequera que es va apoderar de tot el territori durant l'estiu.


Una de les dues espècies de rovellons trobades al bac: lactarius deliciosus


L'altra classe de rovelló collida al solei: lactarius sanguifluus, per als entesos de millor qualitat que l'anterior






Aqui es pot veure bé el micel.li enganxat a la terra del lactarius deliciosus


Erols abundants amb exemplars de totes mides en perfectes condicions


Un altre erol enmig d'una ginebre i tapat per terra i pinassa


Netejem una mica i obtenim aquest resultat





Collita del dia




Un cop a casa toca netejar, cuinar i conservar. Han sortit 12 racions de rovellons que congelarem, després de fregir-los una mica trossejats fins que treguin l'aigua. Enbossem els rovellons amb la seva aigua i cap al congelador



Els rovellons més petits hem decidit conservar-los amb espècies. Aqui tenim els ingredients: sal, barreja d'oli d'oliva i vinagre a parts iguals, fulla de llaurer, farigola, bitxo, grans d'all i boles senceres de pebre negre que no apareixen a la imatge. Per fer-ho, escaldem els rovellons nets durant uns 3-4 minuts , els deixem refredar i procedim a omplir els pots alternant espècies i bolets fins acabar omplint-ho amb la barreja d'oli i vinagre.
Per fer-ho no cal que sigui amb rovellons petits, també podem fer-ho trossejant-ne de grans.
Queda molt bo i es conserva bé durant un any. És un punt per sorprendre, treient-ho en els aperitius





Guardem algunys rovellons per menjar-los acabats de collir. Fets al forn amb picada d'all i julivert



8 comentaris:

Ferran Arizcun Arizcun ha dit...

Enhorabona. Molt bona la collita. Ja veurem quan triga a glaçar a muntanya, però molt em temo que serà ben aviat.

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Hola Ferran, tot un luxe tenir-te per aqui! Per ara no em preocupen massa les glaçades, sempre i quan durant el dia les temperatures es recuperin. Aquesta baixada de les temperatures, han afavorit la sortida d'espècies com llanegues i alguns camagrocs, ja era hora que acabés la calor definitivament.
Veig que a tu també et va molt bé, l'enhorabona i espero que el genoll no et faci tant la punyeta.
Salut!

manobcn ha dit...

Hola Carles, podeu estar contens amb aquestes collites, nosaltres també varem sortir aquests dies i no ens podem queixar, però ni asemblarse a les vostres... Esperem que ara que el temps a cambiat per be, es pugui recuperar una mica el bosc.. Ben cert que tambè esta a petar de gent amb totes classes de eines i mals modùs, en cuant a la neteja.. Salutacions cordials i molta sort al bosc.

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Molt bones Manu! Me n'alegro que passis per aqui. Ja he vist alguna collita teva per la xarxa i et felicito. Això dels bolets va per anys i per zones, l'any passat la cosa va anar diferent, a pitjor.

Amb la que es prepara pel cap de setmana, acabaran plovent bolets si el vent no ho espatlla.

Molta sort i molts bolets!

Ferran Arizcun Arizcun ha dit...

El genoll s'ha recuperat força bé. Ara ja puc fer el bèstia per la muntanya... de moment. Gràcies.

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Me n'alegro Ferran! en aquella foto que vas penjar al blog no feia molt bona cara.
Amb aquestes plujes que vindràn cal estar bé fisicament perquè de ben segur s'aventuren bons moments al bosc! A gaudir-ho!

Amalia ha dit...

Un altre ple! has començat ben fort Carles...ple de llenegues, ple de rovellons, molt bé!! i venen més pluges...
He escoatat camagrocs? que bé! els hem trobat a faltar.
Petons i cistells!!

Carles Gutiérrez Burniol ha dit...

Sí Amalia, algún camagroc hauria de començar a sortir. Segur que amb aquestes plujes i baixada de temperatures acaben emergint. L'any passat va ser fatal per ells.

Vinga aviam si et deixen escapar aviat, que el bosc t'espera!

Abraçades!